Vitaliteit en fietsstimulering

Vitaliteit en fietsstimulering zijn nauw met elkaar verbonden. Fietsstimulering kan een ideale aanvulling zijn op ieder vitaliteitsprogramma. Met Go velo kun je fietsstimulering ook inzetten als vitaliteitsprogramma. Door de deelnemers te belonen voor gezond gedrag zoals een dagelijkse fietsrit of wandeling zorgen we voor vitale en fitte werknemers.

Voor elk bedrijf is vitaliteit van de werknemers van groot belang. Vitaliteit staat gelijk aan duurzame inzetbaarheid en is daarmee voor de HR afdeling een opdracht waar zeer zorgvuldig mee om moet worden gegaan. De keuze voor fietsstimulering vanuit de werkgever is dan ook interessant vanwege de grote voordelen op het gebied van gezondheid, milieu en het verminderen van mobiliteitskosten.

Vitaliteit is energie

Om de kracht van vitaliteit te begrijpen moeten we weten wat vitaliteit nu eigenlijk betekent voor een organisatie. In het woord vitaliteit zit “Vita” en dit is het Latijnse woord voor leven. Met vitaliteit bedoelen we dan ook de levenskracht of levensenergie. Het zorgt voor die belangrijke stap omhoog vanuit veerkracht, doorzettingsvermogen, vuur en gedrevenheid. Omgekeerd betekend het dat een gebrek aan vitaliteit zorgt voor lusteloosheid, neerslachtigheid, geen energie of geen puf en dat dit vaak zorgt voor een stapje terug of stilstand.

Vitaliteit bestaat uit verschillende aspecten. Zo kunnen we de volgende vitaliteitsaspecten onderscheiden:

 1. Fysieke activiteit
  Beweging, sporten en fitheid voor een gezond lichaam en een goede doorbloeding
 2. Gezonde voeding
  Eet gevarieerd en eet volgens de schijf van vijf, kijk uit met alcohol, roken en drugs
 3. Mentale balans
  Gedrag: Balans tussen wat energie geeft en wat energie vraagt. (weerbaarheid)
 4. Sociaal emotionele balans
  Ontspanning met anderen, sociaal netwerk en samen positieve emoties ervaren
 5. Spirituele balans
  Ontspanning door tijd voor jezelf te nemen (mediteren), Mindfullness en Yoga.

Bovenstaande vitaliteitsaspecten zien we ook terug in de volgende BRAVO factoren: Bewegen-Roken-Alcohol-Voeding-Ontspanning (bron: sbcm.nl)

Een gezonde geest begint met een gezond lichaam en daarom denken we dat het belangrijk is om in het kader van vitaliteit te zorgen voor een goede structuur. De start van de dag is belangrijk om fit aan de dag te beginnen (half uurtje fietsen of wandelen), regelmatig interventies inplannen (koffiepauze, lunchwandeling, kantoor of thuiswerkoefeningen) en een goede duidelijke dagafsluiting (half uurtje fietsen of wandelen) om het hoofd even leeg te maken na een dag werken. Dit is met een gewone woon-werkverkeer situatie vrij eenvoudig te realiseren, maar blijkt in een thuiswerksituatie toch lastiger.

Zitten is ongezond

Nederlanders brengen gemiddeld 8,7 uur per dag zittend door (bron RIVM) waarbij jongeren en hoger opgeleiden zelfs meer dan 10 uur per dag. Vooral het zitten gerelateerd aan het werk is hier debet aan. Inactiviteit kan zorgen voor risico’s voor de gezondheid. Veel zitten en weinig beweging kan lijden tot diabetes, overgewicht en vervroegde sterfte door hart en vaatziektes. Om dit gedrag te verminderen is het dus verstandig om juist voor kantoormedewerkers en thuiswerkers activiteiten te stimuleren binnen de werkdagen. Het is dan verstandig om vaker te bewegen, ieder uur even opstaan en een korte wandeling of wat kleine oefeningen.

Investeren in vitaliteit levert geld op

Bijna 40% van de medewerkers ervaart structureel werkstress, vaak ontstaan doordat er geen goede balans meer is. Werkstress kan leiden tot burn-out klachten en dit heeft een negatief effect op de productiviteit, maar leidt ook tot hogere verzuimkosten en uitval. Belangrijk dus om de werkstress te verminderen. Wandelen en fietsen past binnen een vitaal bedrijf en zorgt naast de vitaliteitsvoordelen ook voor minder mobiliteitskosten en minder CO2 uitstoot.

Door medewerkers te activeren is het mogelijk een positieve verandering in gedrag bewerkstelligen en levert het een bedrijf vaak meer op als het kost. 1 euro investering in vitaliteit levert volgens onderzoek zo tussen de 2,77 en 6 euro op (bron: Harvard business) de moeite waard dus om te kijken naar de voordelen binnen jouw organisatie.

Vitaliteit en fietsen

Vitaliteit en fietsen gaan goed samen. Fietsen heeft een positief effect op zowel de fysieke als de geestelijke gezondheid. Fietsen ontspant en geeft energie, en daarbij zorgt het ook voor voldoende inspanning en beweging om fit te blijven. Met Go velo kun je vitaliteit inzetten binnen het fietsstimuleringsprogramma. Go velo werkt met een app die op basis van GPS de ritten registreert, en daarom is het mogelijk om zowel fietsritten als ook wandelroutes te registreren.

Door fietsritten of wandelen te belonen , kunnen werknemers geld of punten verdienen met Go Velo. Met leuke challenges of uitdagingen worden de deelnemers uitgedaagd om vaker te fietsen of te wandelen. Alleen vanuit huis op het moment dat je thuiswerkt, of samen met collega’s in de pauze of van en naar het werk.

Thuiswerken en vitaliteit

Voor werknemers die regelmatig thuis werken is het extra belangrijk om regelmatig te ontspannen en achter de computer vandaan te komen. Zeker in de periode met Corona wordt er vaak thuisgewerkt en we zien dat dit waarschijnlijk ook na deze periode vaker zal voorkomen. Een goede dagindeling, regelmatige pauzes, timemanagement en het omgaan met afleidingen zijn erg belangrijk. Met de juiste uitdagingen en feedback kan er een positieve gedragsverandering bij de deelnemers plaats vinden. Duurzame gedragsverandering is een onderdeel van het Go Velo fietsstimuleringsprogramma, dat door D&B gedragswetenschappers wordt uitgevoerd.

Laat je inspireren en onderzoek de mogelijkheden van vitaliteit binnen jouw organisatie.