Fiets challenge voor thuiswerkers
Go Velo fietsstimulering is in de afgelopen maanden succesvol geweest met het door-ontwikkelen van de fietsapp. De introductie van een eerste vitaliteitschallenge voor bedrijven was succesvol, zeker voor de grote groep thuiswerkers die hier veel baat bij heeft gehad. Met de Go Velo fietsapp kunnen werkgevers door middel van een bewezen succesvol fietsstimuleringsprogramma meer werknemers op de fiets naar het werk krijgen. Werknemers worden met dit programma voor hun gefietste woon-werk kilometers beloond met geld of punten, die ze kunnen verzilveren in een webshop voor producten, donaties aan goede doelen of waardevouchers. Werknemers die op de fiets naar het werk komen zijn fitter en vitaler.hierdoor heeft deze groep minder kans op gezondheidsklachten. Ook voelt deze groep zich gelukkiger en ervaart minder stress. Voor de werkgever betekend dit minder ziekteverzuim, minder kosten op bijvoorbeeld parkeerruimte en een statement binnen het maatschappelijk verantwoord ondernemen, want met het verminderen van autoverkeer draag je bij aan een beter milieu met minder schadelijke uitstoot.
Thuiswerken in coronatijd
In maart 2020 viel door de coronabesmettingen alles stil in Nederland, zeker het woon-werkverkeer. Voor de huidige deelnemers aan het fietsstimuleringsprogramma zou dit betekenen dat er niet meer gefietst kon worden voor beloningen. We hebben daarom gekeken naar een alternatief voor thuiswerkers en zijn enkele weken later gestart met een vitaliteitschallenge die vanuit huis kan worden gedaan.
In de periode die volgde zagen we dat deze uitdaging zeer goed aansloeg en inmiddels is er ook al een vervolg ingepland, naast de gebruikelijke woon-werkverkeer challenges. Go Velo biedt als enige fietsapp voor werkgevers ook uitdagingen aan voor thuiswerkers en werknemers die geen gebruik kunnen maken van de fiets voor woon-werkverkeer. Zeker nu, in het nieuwe normaal, zien we dat het OV wat minder vaak gebruikt wordt en dat er gekeken wordt naar andere manieren van vervoer. De fiets is voor de korte en middellange afstand tot 20 kilometer het beste alternatief. Goed voor het milieu, een gezonde keuze en ook een keuze die reistijdzekerheid kan bieden, zeker in stedelijk gebied.
Vitaliteit en thuiswerken
Fietsstimulering kan nu een onderdeel zijn van je vitaliteitsprogramma, waarbij je naast het sturen op vitaliteit, ook een bijdrage levert op het gebied van milieu door minder uitstoot en een vermindering van mobiliteitskosten. Routine is hier wellicht het belangrijkste. Thuiswerken zorgt voor een andere routine waarbij je niet meer vanzelfsprekend de fiets naar je werk pakt, ook de lunchwandeling valt misschien weg. Door routine in te bouwen is de app in staat om het gedrag van de werknemer positief te veranderen. Met de expertise van D&B gedragswetenschappers kunnen we een maatwerk challenge maken voor ieder type bedrijf of organisatie. Door routine en vitaliteit onderdeel te maken van de app kunnen we werknemers stimuleren en motiveren om ook tijdens het werken vanuit huis de fiets te pakken of een wandeling te gaan maken. Hierdoor kun je ook thuis zorgen voor een vitale omgeving met voldoende rustmomenten en noodzakelijke werkonderbrekingen, zodat de batterij goed blijft opgeladen.