Speedpedelec als oplossing voor lange afstand woon-werkverkeer

De speedpedelec of snelle elektrische fiets is niet geschikt voor iedereen. In stedelijk gebied of voor de kortere afstanden van tot 15 kilometer is het vaak handiger en praktischer om gebruik te maken van een gewone fiets of een standaard elektrische fiets. Maar voor het woon-werkverkeer op afstand kan het gebruik van een speedpedelec zeker een goede oplossing zijn.

Woon-werkverkeer in coronatijd

Zeker in de huidige tijd waarin we de 1,5 meter afstand in acht moeten houden is het gebruik van de fiets een goed alternatief. Als alternatief voor het openbaar vervoer en de auto op de korte en ook middellange afstand tot zo’n 30-40 kilometer zien we de meeste kansen. Daar zien we dat reizen met het OV toch behoorlijke beperkingen kent, zoals het mondkapje en momenteel 60% minder beschikbaarheid.

Nu het woon-werkverkeer langzaam weer op start en bedrijven zich klaar maken voor een nieuwe manier van werken, is duidelijk dat mobiliteit een belangrijke factor is.

Thuiswerken

Er zal meer worden thuisgewerkt en dit heeft direct een effect op de gezondheid. Veel thuiswerkers hebben vaak niet de juiste werkomgeving of nemen niet de tijd om tijdens het werk even te ontspannen. Onderzoek wijst uit dat thuiswerkers ook het persoonlijke contact met collega’s missen. Het is dan ook goed om voor deze groep extra aandacht te schenken aan mentale en fysieke fitheid. Wanneer er veel zittend wordt gewerkt is het verstandig om toch dagelijks minimaal een half uur stevig te lopen of te fietsen.

Waarom een speedpedelec?

Iedereen die zegt dat ie te ver van zijn werk af woont om te fietsen,willen we het volgende meegeven. De afstand is vaak minder van belang als de tijd die nodig is om bij je werk te komen. Het is logisch dat iemand die meer als 40 kilometer van zijn werk woont en dagelijks op en neer moet, kiest voor een (elektrische) auto of het OV. Maar het overgrote deel van de weknemers (48%) woont op een afstand van minder als 15 kilometer en voor deze groep is het eenvoudig te fietsen.

Voor de groep die op een iets grotere afstand woont is het goed om niet alleen te kijken naar de tijdswinst die het uiteindelijk oplevert of kost. Kijk niet alleen naar de snelheid van de auto, maar bereken ook hoe lang je in de file staat. Hoelang je onderweg bent naar je auto, en vanaf de parkeerplaats naar je werk. Is er überhaupt wel voldoende parkeergelegenheid? Moet er betaald worden voor het parkeren? Fietsen zorgt ook direct voor de juiste ontspanning na je werk en je bent dagelijks actief, waardoor je je dagelijkse portie beweging al hebt, hierdoor is extra sporten nog effectiever om fit te blijven en kun je ook een keer minder sporten als je druk bent.

Speedpedelec voor de forens

De speedpedelec biedt vooral een oplossing voor de forens die op meer dan 15 kilometer afstand wonen van hun werk. Wel is dan belangrijk dat de wegen ook geschikt zijn voor de snelheid van de speedpedelec. Een snelle elektrische fiets kan al snel een snelheid behalen van meer als 40 kilometer per uur. Hierdoor is het ook noodzakelijk om te zorgen voor goede hoofdbescherming (verplicht).

Wanneer er veel in stedelijk gebied gefietst moet worden of in een omgeving met smalle fietspaden of veel stoplichten, dan is de speedpedelec niet een goede oplossing. Wel voor afstanden tot aan de rand van een stad of bij buiten gebieden. Zeker rond de drukbevolkte steden in Nederland bied de speedpedelec hiervoor een uitstekend alternatief. Goedkoop, milieuvriendelijk, snel en gezond.

Een van onze deelnemers had het volgende hierover te zeggen:

Voorheen kwam ik standaard met de auto. Ik woon 42 kilometer van mijn werk, deze afstand leek me gewoon niet te doen met de fiets. Ik was dagelijks vaak meer als een uur kwijt om op mijn werk te komen en stond vaak in de file. Ik heb geprobeerd om eerder of iets later te beginnen, maar dat maakte in mijn geval ook niet veel verschil. Toen ik via mijn werkgever een speedpedelec kon testen heb ik dit 2 weken gedaan. Ik was direct verkocht..

Met de snelheid van de speedpedelec ben ik nu altijd binnen een uurtje op mijn werk of thuis, want de afstand met de fiets is binnendoor “slechts” 32 kilometer. Vaak dus sneller als met de auto. Ik sta niet meer in de files en kom ontspannen en fris aan op mijn werk. Na een drukke dag geeft het me ook de tijd om even te ontspannen voordat ik thuis ben en ik voel me ook fitter en gezonder nu ik vaker fiets. Ik bespaar hiermee ook nog eens bijna 50 euro per week aan benzine, dat is een voordeel van bijna 200 euro in de maand, dat is toch snel verdient…

Voordelen voor de werkgever

Met het extra belonen van werknemers die op de fiets naar het werk komen, wordt het nog interessanter om te gaan fietsen. Werknemers profiteren dan van minder vervoerskosten en zijn vitaler en productiever. Werkgevers profiteren ook, want hebben bedrijven minder mobiliteitskosten, minder verzuimkosten en fitte en productievere werknemers.

Via de WKR kunnen werkgevers hun werknemers tegemoet komen in de woon-werkvergoeding. Hierbij is het zeker mogelijk om onderscheid te maken in modaliteit en afstand. Steeds vaker zien we dat er geen vergoeding is voor automobilisten over de eerste 10-15 kilometer, maar dat de fietsers juist wel beloond worden vanaf de eerste kilometer. Op deze manier kan een bedrijf of organisatie effectief sturen op gedrag en snel tot resultaat komen.

Wil je ook als bedrijf effectief en duurzaam je mobiliteit veranderen of ben je bezig met een fietsplan? Dan denken we graag mee voor een maatwerk oplossing.