Nijmeegse bedrijven fietsen voor “Ons fietsdoel”

De fietsapp Go Velo is ingezet in opdracht van Slim & schoon onderweg, VNO/NCW en de gemeente Nijmegen. Go Velo zorgt voor de registratie van de fiets- en wandel bewegingen van de werknemers die meedoen met de beweeg-challenge “ons fietsdoel”.

Ons fietsdoel

De beweeg-challenge “ons fietsdoel” is een kortdurende uitdaging tussen verschillende bedrijven en afdelingen. Deze bedrijven zijn verenigd in een samenwerkingsverband die het bewegen willen stimuleren bij de grote groep werknemers in de regio Nijmegen-Arnhem. De aanmeldperiode voor “ons fietsdoel” is op 14 september 2020 gestart. In drie weken kunnen meer dan 30.000 werknemers zich aanmelden voor deze grote beweeg-challenge met als doel geld bij elkaar te fietsen of te wandelen voor het goede doel.

Fietsen voor goede doelen

De goede doelen waar voor gefietst gaat worden zijn onder andere:

  • Radboud Oncologiefonds
  • Hulpdienst Nijmegen
  • Amalia Kinderziekenhuis
  • Make-a-wish
  • Straatmensen
  • en Hospice Bethlehem

Daarnaast worden er ook door de werkgevers goede doelen aangewezen. 80% van de opbrengst gaat direct naar de goede doelen, 20% is voor de winnaar, die zelf bepaald naar welk goed doel het bedrag mag gaan.

Verandering in reisgedrag

Vanuit de gemeente Nijmegen wordt actief ingezet op aanpassen van reisgedrag en het in beweging krijgen van de werknemers in het kader van vitaliteit. De startdatum is dan ook niet voor niets in de week van de vitaliteit.

Doelstelling “ons fietsdoel”

De Beweeg-challenge, ook wel bekend onder de naam “Ons Fiets Doel”, is een challenge die gaat om een leuke, eenvoudige, stimulerende challenge binnen en tussen de organisaties die deelnemen aan het preventieakkoord. Bij deze fiets- en wandel challenge wordt er door de deelnemende werknemers gezamenlijk gefietst en gelopen voor een goed doel en wordt een wedstrijd gehouden tussen de deelnemende organisaties om elkaar te prikkelen net even meer te gaan fietsen of wandelen. We zullen hiervoor enkele goede doelen aandragen, die eventueel kunnen worden uitgebreid met de door de werkgever aangedragen goede doelen. De wedstrijd duurt 4 weken, waarbij de medewerkers worden uitgedaagd zoveel mogelijk te fietsen of te wandelen in het woon-werkverkeer, tijdens dienstreizen, maar zeker ook in de vrije tijd. Hiermee willen we zowel de thuiswerkers als degene die naar het werk gaan stimuleren meer te bewegen. Voor het vastleggen van de geleverde inspanningen wordt gebruik gemaakt de professionele fiets/wandel-app Go Velo.

Woon-werkers en Thuiswerkers

Onder de naam beweegschallenge “ons fietsdoel” zal tussen 14 oktober en 11 november 2020 deze uitdaging plaatsvinden.

Het is erg belangrijk dat naast de woon-werk kilometers ook de privé kilometers kunnen worden meegenomen. Hierdoor kunnen ook thuiswerkers bij dit project meedoen. Zeker in deze periode is thuiswerken een logische keuze voor veel medewerkers, en het is belangrijk om ook deze groep te kunnen laten participeren met deze beweeg-challenge.

Fietsen en wandelen

Het project duurt in totaal 4 weken, waarbij de medewerkers worden uitgedaagd zoveel mogelijk te fietsen of te wandelen. Dat kan zijn in het woon-werkverkeer, maar dit geldt ook voor privé- of dienstreizen. Hierdoor kunnen ook de thuiswerkers worden gestimuleerd om meer te bewegen. De registratie van de ritten wordt gedaan door Go Velo. Met de fietsapp worden alle wandel en fietsritten bijgehouden en kunnen we per werkgever en afdeling de resultaten zien. Uiteraard kunnen ook de deelnemers de eigen resultaten volgen in de app.

Slim & Schoon onderweg

37 organisaties in Nijmegen hebben een lokaal preventie akkoord ondertekend onder de naam “Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen” . Het doel is om de fysieke en mentale gezondheid van Nijmegenaren sterk te verbeteren. Slim& schoon onderweg biedt al enkele jaren binnen de regio Arnhem/ Nijmegen mobiliteitscampagnes aan met deelfietsen, fietsstimulering en E-bike probeeracties. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met de provincie Gelderland, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, het bedrijfsleven (VNO-NCW, werkgevers) en vervoerders.

Samenwerking Go Velo en Advier

Mobility on the move werkt in dit project samen met ADVIER, specialisten op gebied van diverse mobiliteitsvraagstukken. Mobility on the Move is hierbij de leverancier van de Go velo fietsapp en zorgt voor de rittenregistratie en de verwerking van de aanmeldingen. Ook de uitdagingen op groepsniveau en de communicatie in de app wordt door Go Velo verzorgt. De projectbegeleiding en overige communicatie wordt verzorgt door ADVIER.