Hoe maak je een fietsplan effectief?
Met een fietsplan wil je effectief dat er binnen je organisatie meer werknemers gebruik maken van de fiets. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Je fietsplan is pas succesvol als je duurzaam meer forenzen vanuit de auto naar de fiets kunt bewegen, dit vereist een aanpassing in het gedrag.
Gedragsverandering bij werknemers is van groot belang voor het slagen van een fietsplan. In de uitzending van Nieuwsuur in december 2019 zagen we het volgende beeld:
“Als ze een leasefiets kunnen krijgen, zegt ruim een op de zeven van alle werknemers vaker met de fiets naar werk te zullen komen. 31 procent zegt dit ‘enigszins’ van plan te zijn. Aan de andere kant zijn meer dan de helft van de ondervraagden ondanks het aanbod ‘niet’ (29 procent) of ‘helemaal niet’ (24 procent) van plan vaker de fiets pakken.”
Gedragsverandering
Meer als de helft van de werknemers zal zijn of haar gedrag niet zomaar aanpassen. Hiervoor is dus een andere gedragsverandering nodig die duurzaam de werknemer meeneemt vanuit zijn oude gedrag naar een nieuw wenselijk gedrag.
Go Velo maakt gebruik van wetenschappelijk onderzoek van D&B gedragswetenschappers en zorgt voor een duurzame gedragsverandering op basis van uitdagingen en een maatwerk beloningssysteem. Hierdoor zal de automobilist gaan wennen aan de fiets, de waarde ervan ook herkennen en merken en uiteindelijk zichzelf als fietser gaan bekijken.
Succesvolle fietsstimulering
Met Go Velo is de factor gedragsverandering zo optimaal mogelijk in de fietsstimulering verwerkt en hierdoor een bewezen succesvolle aanpak. De resultaten laten zien dat na 3 tot 4 maanden het overgrote deel van de deelnemers ook daadwerkelijk blijft fietsen en de auto laat staan.
Effectief fietsplan voor werknemers
Het nationale fietsplan voor werknemers was een regeling die tot 2015 heeft gelopen en waarbij werknemers met behulp van fiscale regelingen een nieuwe fiets konden aanschaffen. vanaf 1 januari 2015 is deze regeling gewijzigd. Het is nog steeds mogelijk om fiscaal voordeel te bieden aan werknemers, maar dit valt nu binnen de werkkostenregeling. De WKR is een vrije ruimte die gebruikt kan worden door werkgevers en biedt meer mogelijkheden voor werkgevers om een fietsplan aan te bieden. Zo kun je een fietsplan verrekenen met vakantiedagen van de werknemer, maar is het ook mogelijk om bijvoorbeeld een renteloze lening af te sluiten. Lees hier meer over de nieuwe WKR regeling.