Veilig fietsen in de winter

7 tips om veilig te fietsen in de winter:

In de koude maanden december, januari en februari zien we dat er vaak minder gefietst wordt. Natuurlijk zijn de weersomstandigheden hier een duidelijke oorzaak van. In de winter is het kouder, eerder donker en neemt de kans op sneeuw en gladheid toe. We hebben daarom zeven tips voor je om veilig te fietsen in het winterseizoen.

  1. Let goed op de condities van de weg.

Bij extreme weersomstandigheden is het goed om op de weg te letten. Je kunt zien waar het glad is doordat het wegdek glimt en glad oogt. Pas je snelheid hierop aan en rem niet te hard.

  1. Neem de tijd

In de wintertijd is het verstandig om iets meer tijd te nemen voor je fietsrit, ga dus iets eerder van huis of kom iets later aan.

  1. Winterbanden voor de fiets

Zoals we het heel normaal vinden dat er voor de auto winterbanden zijn, zo zijn er ook winterbanden voor de fiets. Wil je dus lekker doorfietsen in de winter? Dan is de keuze voor winterbanden voor de fiets een prima oplossing. Zeker voor het voorwiel is belangrijk om goed grip te houden op de weg. Een setje nieuwe banden wel wat extra kosten met zich mee.

  1. Zachtere banden

Een (goedkoper) alternatief voor winterbanden om met zachtere banden te rijden, dit zorgt ook voor meer grip op de weg.

  1. Zadel verlagen

Zorg dat je goed met de voeten bij de grond kunt, dit vermindert de kans op een val.

  1. Draag een fietshelm

Iets wat we in Nederland niet echt graag doen, maar in het buitenland is het dragen van een fietshelm al heel gewoon. Een fietshelm beschermt tegen een valpartij en zeker als je op een elektrische fiets regelmatig gaat fietsen is een fietshelm geen overbodige luxe vanwege de hogere snelheid. Voor een speedpedelec is het zelfs verplicht om een fietshelm te dragen.

  1. Wees zichtbaar

In de donkere maanden van het jaar is het belangrijk om goed zichtbaar te zijn in het verkeer. Zorg dan ook voor goede reflecterende kleding, reflectie op de banden en goede fietsverlichting. Bekijk de regels voor goede fietsverlichting en reflectie via de website van de Rijksoverheid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kijk voor meer informatie over fietsen in de winter ook naar onze andere artikelen:

Fietskleding voor de winter

Onderhoud van je fiets in de winter