Onderhoud

Onderhoud van je fiets in de winter

Goed onderhoud van de fiets is in de winter heel belangrijk. Met deze tips ben je voorbereid op de winter en houd jij je fiets in topconditie! Hieronder 5 onderhoudstips die helpen om je fiets ook in de koude en natte maanden goed te houden.

  1. Voorkom roestvorming

Strooizout is een belangrijke reden voor roestvorming in de winter. Het regelmatig schoonspoelen van de fiets is dan ook aan te raden.

  1. Vriesvorming

Wanneer je fiets langere tijd buiten staat kan het zijn dat er vriesvorming ontstaat op plekken waar je dit niet wilt. Bijvoorbeeld op de velg, zodat je remblokjes niet goed werken. Test ook voor een rit je remkabels, deze kunnen vastvriezen. Probeer daarom waar mogelijk je fiets in een (verwarmde) stalling te plaatsen en zorg dat je ketting en remkabels goed geolied zijn.

  1. Zadeltasje

Met een zadelhoesje vermijd je een bevroren zadel, met weinig kosten voorkom je hiermee een koude natte broek .

  1.  Onderhoud je accu van je elektrische fiets

Voor de mensen met een elektrische fiets of pedelec is het aan te raden om de accu van de elektrische fiets vorstvrij te bewaren. De accu kan namelijk niet zo goed tegen vrieskou. Voorkom diepontlading door een leeggereden accu niet koud weg te leggen voor langere tijd. Een diep ontladen accu is onbruikbaar en zal vervangen moeten worden. Het beste kan de accu ook op kamertemperatuur worden opgeladen en bewaard. De actieradius van een accu in wintertijd kan wel tot 25% afnemen vanwege de kou, hou hier dan ook rekening mee.

  1. Wees trots op jezelf of op je werknemers!

Voor de bikkels die het koude winterweer trotseren is er natuurlijk de persoonlijke overwinning. Maar ook vanuit de werkgever kan het fietsen in deze periode extra gestimuleerd worden door extra te belonen voor dit fietsgedrag. Fietsende medewerkers zijn tenslotte ook gezondere en productievere werknemers. En iedereen is in staat om te fietsen, jong en oud. Ja, echt.. je bent nooit te oud om te fietsen..

Doortrappen – veilig fietsen voor ouderen

Voor de oudere fietsers is namelijk het programma DOORTRAPPEN opgezet door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ouderen zijn een kwetsbare groep in het verkeer, en zeker in de wintermaanden is het goed om hier extra aandacht aan te geven. Door langer te fietsen blijven ouderen gezond, zelfredzaam en sociaal actiever.

Geen reden meer om niet de fiets te pakken. Fietsen is gezond. Kijk wat er voor jou nodig is om deze winter door te blijven fietsen en haal dagelijks die frisse neus en voel je vitaal. Fiets die winterdip er uit en ga lachend en gezond het voorjaar in.

Kijk voor meer informatie over fietsen in de winter ook naar onze andere artikelen:

Fietskleding voor de winter

7 tips om veilig te fietsen in de winter