Fietskleding voor de winter

Goede fietskleding is belangrijk in de winter. Dat het kouder is in de winter betekent niet dat je je moet laten verkleumen op de fiets. Het is belangrijk om comfortabel op de fiets te zitten. Toch kun je beter niet te warm kleden, want door te fietsen genereer jezelf vaak voldoende warmte. Binnen enkele minuten is je lichaam vaak al opgewarmd.

Als je het koud hebt bij vertrek is dan ook niet zo erg. Belangrijk is dat je goed je hoofd, handen en voeten beschermt tegen de koude en nattigheid. Zorg dat je de koude wind en regen tegen houdt. Hiervoor zijn uiteraard prima oplossingen. Belangrijk is dat je je kleed naar de temperatuur. We hebben daarom vier tips voor je om je goed te kleden tegen de kou.

  1. Fietskleding

Zorg voor comfortabele, droge en ademende fietskleding.  Er zijn tegenwoordig goede, warme en isolerende fietsjacks, broeken en shirts beschikbaar. Winddichte kleding en waterdichte regenkleding voor de fiets zijn al lang niet meer die zweterige pakken. De betere fietskleding is ademend en ventilerend en zit comfortabel zodat je er ook prettig langere afstanden mee kunt fietsen.

Een regenbroek is ook zeer aan te raden in de winter, het beschermt tegen de regen, maar ook tegen opspattend smeltwater en strooizout. En zorg dat je kleding reflecterend is of in ieder geval dat je goed zichtbaar bent tijdens de donkere maanden.

  1. Hoofd en nekbescherming

De meeste warmte verlies je via je hoofd. Een fietsmuts of helmmuts onder je fietshelm zorgt er voor dat je je warmte goed kunt vasthoudt. Ook zorgt een fietsmuts voor het afvoeren van transpiratie zodat het zweet niet in je ogen of fietsbril druppelt. Een gewone muts, petje of bivakmuts is natuurlijk prima. Een pet of muts met klep zorgt er ook nog eens voor dat de sneeuw of regen niet in je ogen komt.

Voor de bescherming van de hals kun je denken aan een buffje, fietssjaaltje of een balaclava. Ideaal en onmisbaar voor de echte doortrapper!

  1. Fietssokken en schoenen

Je wilt geen koude voeten krijgen tijdens het fietsen, dus zorg dat je voeten droog blijven. Voor de winter zijn er extra warme fietssokken, maar belangrijker is nog dat je schoenen waterdicht zijn. Een overschoen is bijvoorbeeld een goede oplossing voor de natte en koude dagen.

  1. Fietshandschoenen

Bij goede winterkleding denk je waarschijnlijk als eerste aan handschoenen. En dat is ook terecht, want je handen worden erg koud worden zonder goede bescherming. Fietshandschoenen zijn er in talloze soorten en modellen. Een fietshandschoen zorgt voor goede grip op je stuur en beschermt je handen tegen regen en wind.

Kijk voor meer informatie over fietsen in de winter ook naar onze andere artikelen:

Onderhoud van je fiets in de winter

7 tips om veilig te fietsen in de winter